Co to jest zespół stopy cukrzycowej?

Zespół stopy cukrzycowej to powikłanie źle wyrównanej cukrzycy zarówno typu 1, jak i 2, będące wynikiem zmian w obwodowym układzie nerwowym (zanik czucia oraz zniekształcenie stóp), w naczyniach (miażdżyca i niedokrwienie) oraz infekcji.

W wyniku uszkodzenia włókien nerwowych zanika czucie w obrębie stopy. Jeżeli dojdzie do skaleczenia (np. na skutek obecności ostrego przedmiotu w bucie, nadepnięcia na gwóźdź lub otarcia przez źle dobrane obuwie itp.), chory nie odczuwa bólu, który jest ważnym czynnikiem ostrzegawczym, i w związku z tym często nie jest świadomy skaleczenia. Może wówczas dojść do rozwoju infekcji, która u chorych na cukrzycę stwarza poważne zagrożenie, zwłaszcza przy współistniejącym niedokrwieniu (zmiany miażdżycowe w naczyniach).

Inną konsekwencją uszkodzenia obwodowego układu nerwowego w cukrzycy jest zniekształcenie stóp – palce są przykurczone i zgięte (tzw. palce młoteczkowate), uwypuklają się głowy kości śródstopia. W wyniku tego zmienia się rozkład sił nacisku (stopa jest bardzo precyzyjnym „urządzeniem”, które przez wiele lat jest poddawane obciążeniu wynoszącemu kilkadziesiąt kilogramów!). Zaburzony rozkład sił nacisku zwiększa tarcie oraz powoduje tworzenie się zrogowaciałych warstw – tak zwanych modzeli.